Feniks workshops

Workshops algemeen

FOOD, wat kies ik?

Hier enkele richtlijnen/tips:

  • Eet veel groente minimaal 250 gram per dag en 2 stuks fruit (meer mag maar pas dan op dat je niet te veel suikers binnen krijgt, ook in fruit zit veel suiker afhankelijk van het soort fruit.
  • Zoveel mogelijk volkorenproducten, doe witbrood en tarwebrood in de ban eet volkorenbrood en neem ook van pasta’s zoveel mogelijk de volkoren variant.
  • Wekelijks peulvruchten, bruine, witte bonen, kidney beans linzen, kikkerweten ed.
  • Eet ongeveer 3 eieren per week.
  • Eet elke dag een handvol ongezouten noten, goed voor de omega vetzuren.
  • Neem elke dag een portie zuivel, zoals melk, yoghurt of kwark.
  • Een tot twee keer per week vis, liefst vette vis, bijvoorbeeld haring, heilbot, zalm of makreel
  • Drink geen frisdranken of vruchtensappen uit fles of pak, zelf geperste sappen of zelf gemaakte smoothies kunnen wel.

Gezond koken

Zorg goed voor jezelf en eventuele disgenoten, kook alleen gezonde voeding. Kook alleen met verse ingrediënten, vermijd kant en klare maaltijden, sauzen uit pot of uit zakjes, daar zit veel zout en smaakmaker in. Maak liever zelf een gezonde maaltijd of een gezonde saus, kruid die naar smaak met verse of gedroogde kruiden. Gebruik zo min mogelijk zout en suiker.

Voor de mensen die het moeilijk vinden of juist heel leuk vinden om een gezonde maaltijd te leren koken, organiseren wij regelmatig kook workshops. Aanmelden kan via het contact formulier als individuele deelnemer of als groep. (De groep moet minimaal 10 personen groot zijn)

Verander je leefstijl

Leefstijl aanpassen is niet altijd gemakkelijk maar door telkens kleine aanpassingen door te voeren lukt het wel. Belangrijk is dat je voor jezelf duidelijk hebt wat je wil bereiken. Stel doelen die haalbaar zijn en dat je daar ook de tijd voor neemt.

Leefstijlverandering is niet alleen afvallen dat is veel meer, kijk maar eens verder op deze site. Wij begeleiden mensen die hun leefstijl willen veranderen met veel plezier, wij zien dat mensen duidelijk veranderen ten goede als ze hun leefstijl kunnen aanpassen. De mensen voelen zich fitter, gebruiken minder of geen medicatie meer, hebben een positiever zelfbeeld en meer zelfvertrouwen.
Mooi om dat samen te kunnen bewerkstelligen.

Gezond bewegen

Bewegen is voor ons mensen van levensbelang, dit klinkt misschien hoogdravend maar het is wel zo.

Als wij bewegen doen we aan stressreductie.
Bewegen betekent niet dat je drie maal per week naar de sportschool moet, iedere dag 30 minuten bewegen is al goed, beter is het als je 1 of 2x per week een uur matig intensief beweegt. Wat en hoe je dat kan doen leggen we uit in deze workshop.

Ontspanning

Elke mens heeft ontspanning nodig om ons lichaam en geest te laten herstellen.
Krijgen we niet voldoende tijd om te ontspannen dan stapelen vermoeidheid en spanning zich op met stress tot gevolg.
Als je regelmatig ontspant kun beter omgaan met de eisen die in het werk en dagelijks leven aan je worden gesteld.

In deze workshop gaan we in op ‘hoe te ontspannen’.

Stress wat doet het met ons

Stress is op zich een goede reactie van ons lichaam op gevaarlijke situaties, wie zijn alert en klaar om te vluchten.
Als stress langdurig aanhoud gaat ons lichaam anders reageren. Door langdurige stress verandert er iets in ons brein, de hormoonhuishouding is verstoord en hersengebieden zijn ontregeld. Hierdoor wordt ook het lichaam ernstig belast, ‘we zitten niet goed in ons vel’, zijn lusteloos en vertonen allerlei kwaaltjes. De stress wordt hierdoor nog erger.

Burn-out ligt op de loer evenals hart- en vaatziektes. Chronische stress verzwakt je immuunsysteem en dat heeft ook gevolgen voor de hersenen. Een verzwakt immuunsysteem betekent dat je vatbaarder bent om ziek te worden. Het is dus belangrijk om de stress te reduceren tot een aanvaardbaar niveau. In deze workshop geven we inzicht in wat er in het lichaam en hersenen gebeurt en hoe je de stress kan verminderen.

Slaap

De meeste mensen slapen te weinig doordat ze het druk hebben of doordat beeldschermen zoals computer, tv en mobiel belangrijker worden gevonden.

Door langdurig slaapgebrek ontstaat vaak stress en het immuunsysteem wordt er negatief door beïnvloed, met als gevolg verhoogde vatbaarheid voor virussen en bacteriën. Ook de hormoonhuishouding wordt door slaapgebrek negatief beïnvloed waardoor het hele bioritme van het lichaam in de knoop komt.

In deze workshop worden de gezondheidsaspecten van slaap toegelicht en worden er handreikingen gedaan om beter te slapen.

Scroll naar top