Blog

Vitamine C

vitamine-c-in-voedsel

Vitamine C of ascorbinezuur reduceert een groot aantal vrije radicalen ook zorgt vitamine C voor een goede werking van witte bloedcellen die betrokken zijn bij ons afweersysteem, tevens speelt het een rol in talrijke biochemische processen in ons lichaam. Een van de belangrijke processen is het omzetten van ijzer en foliumzuur bij het vormen van hemoglobine in het bloed, hemoglobine zorgt voor binden van zuurstof. Ook speelt vitamine C een rol bij de omzetting van collageen en ander steunweefsel zoals kraakbeen, beenweefsel en dentine in de tanden.
Bij een te kort van enkele maanden ontstaat scheurbuik. Bij een flinke overdosis (wat zelden, tot niet voor komt) kunnen diarree of spijsverteringsproblemen ontstaan.

Vitamine C zit in aardappelen, groente, vooral de koolsoorten en paprika, fruit zoals in kiwi, citrusvruchten, bessen en aardbeien.
Door in veel water of lang koken gaat de meeste vitamine C verloren.
Ook bij het uitpersen of fijn malen van groente of fruit gaat veel vitamine C verloren bovendien mis je dan ook nog eens het gezonde effect van de vezels.

Deel dit artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Scroll naar top